top of page
שינקנסן יפן

נסיעה בשינקנסן

hide

עמוד הבית > מידע למטייל > תחבורה > נסיעה בשינקנסן

שריון מקומות
?לאילו רכבות

כפי שהסברנו במדריך ה- Japan Rail Pass שלנו, מרגע שתפעילו את הכרטיס תוכלו להשתמש בחופשיות במערכת הרכבות של JR. בעוד שבנסיעות עירוניות ובנסיעות בין-עירוניות קצרות אפשר פשוט להגיע לרציף ולעלות לרכבת, בנסיעות בין-עירוניות ארוכות, בהן תעשו שימוש ברכבות הקליע ("שינקנסן”, Shinkansen) וברכבות "לימיטד אקספרס" (Ltd. Express), מומלץ בחום להזמין מראש כרטיסי נסיעה ולשריין את הכיסאות שלכם: התהליך קצר וחינמי, והוא יבטיח שתגיעו ליעדכם בנוחות ובמהירות המרבית. במדריך זה נסביר שלב אחר שלב כיצד לאתר מסלול, לשריין מושבים ולנסוע ברכבות בין עירוניות מהירות באמצעות כרטיס ה-JR שלכם. מטעמי נוחות, המידע המתואר במדריך זה מתייחס לרכבות שינקנסן, אבל כל האמור בו תקף גם עבור רכבות מהירות מסוג לימיטד אקספרס. 

האם חייבים לשריין מקומות מראש?

לא. רוב רובן של רכבות השינקנסן כוללות לפחות כמה קרונות (בד"כ 3) עם כיסאות לא מסומנים, כלומר, קרונות אליהם תוכלו לעלות ולהתיישב כרצונכם בכל אחד מהמושבים הפנויים. השאלה המתבקשת היא – האם יש די כיסאות פנויים? בדרך-כלל לא צריכה להיות בעיה, במיוחד אם אתם נוסעים באמצע השבוע. לעומת זה, בסופי-שבוע, חגים, ובתקופות תיירותיות עמוסות (למשל בתקופת פריחת הדובדבן במארס-אפריל), ייתכן שתתקשו למצוא מושבים פנויים, ולא נדיר לחזות בנוסעים שנאלצים, בלית ברירה, לעמוד במשך שעות. גם אם תמצאו מושבים פנויים לכל אדם בקבוצה שלכם, ייתכן שהם יהיו רחוקים אלו מאלו ואולי אפילו לא יימצאו באותו קרון, כך שההמלצה לשריין מקומות מתחזקת אם אתם מטיילים בזוג או כמשפחה, ורוצים להבטיח שתעברו את הנסיעה יחד.

לאילו רכבות כדאי להזמין כרטיסים?

כמו שציינו, כרטיסים כדאי להזמין רק לרכבות בין-עירוניות מהירות מסוג שינקנסן (Shinkansen) ולימיטד אקספרס (Limited Express) של חברת JR. מלבד אלו, יש קטגוריות נוספות של רכבות שעוצרות במספר רב יותר של תחנות בדרכן אל היעד, ולכן הן גם איטיות יותר. עבורן לא צריך לשריין מראש מושבים ולפעמים כלל אי-אפשר לעשות זאת. זה כולל רכבות מקטגוריות: Express, Rapid, ו-Local. הדבר נכון גם עבור הרכבות העירוניות של JR.

 

דרך טובה לדעת אם אתם יכולים לשריין מושבים לנסיעה כלשהי (בלי שתצטרכו לזכור את הקטגוריות המבלבלות של הרכבות ביפן) היא באמצעות האתר המצוין ״נאביטיים״ (Navitime), שאת אופן השימוש בו תיארנו במדריך לתכנון מסלול נסיעה. הכניסו בעמוד הבית את שמות תחנות המוצא והיעד (שימו לב: יש להכניס אותם במדויק, כולל מקפים אמצעיים אם קיימים, אחרת המערכת לא תזהה את השמות).

navi5.jpg

כמו שאתם רואים בדוגמה, מסלול הנסיעה בשינקנסן Nozomi בין תחנות Tokyo ו-Kyoto יש אפשרויות לבחירת מושבים: reserved, non-reserved, green car. אנחנו למדים מכך כי בנסיעה ברכבת השינקנסן שבין טוקיו לקיוטו יש אפשרות לשריין מושבים מראש.

 

ניתן דוגמא נוספת, לנסיעה בין תחנות Kyoto ו-Nara.

navi6.jpg

במסלול הנסיעה על קו-JR Nara Line אין אפשרות לבחור בין מושב שמור למושב לא שמור. אנחנו מבינים שעבור קו זה אין מושבים שמורים, ולכן לא צריך לשריין עבור הנסיעה כרטיס מראש.

 

במדריך הטיול המפורט שתקבלו מאיתנו נציין בצורה ברורה לאילו נסיעות במסלול שלכם אפשר וכדאי לשריין מושבים מראש.

איך מזמינים כרטיסים לנסיעה?

ניגשים לאחד ממרכזי השירות והזמנת הכרטיסים של חברת JR, שנמצאים באזור השערים של תחנות הרכבת הגדולות (מכונים גם midori no mado-guchi ומסומנים לרוב בשלטים ענקיים עם לוגו בצבע ירוק).

?איך מזמינים
תחנת רכבת יפן

credit: Wikimedia Commons, CC-BY-SA 3.0

מציגים לאחד הפקידים את כרטיסי ה-JR שלכם ומבקשים להזמין מקומות ישיבה לנסיעה (או לכמה נסיעות יחד), לפי מסלול הטיול שלכם. אם תכננתם מראש ואתם יודעים את שם הרכבת ואת שעת יציאתה - אמרו אותה לפקיד, או שתתנו לו להציע לכם כמה חלופות לפי השעה המשוערת ביום בו תרצו לנסוע.

 

טיפ חשוב: אם לא שילחתם את המזוודות שלכם אל היעד הבא באמצעות שירות משלוחים (״טאקיובין״) ואתם מתכוונים לקחת אותן איתכם לנסיעה בשינקנסן, ציינו זאת לפני הפקיד. הוא יקצה לכם במידת האפשר מקומות בחלקם האחורי של הקרונות, שם יש חלל יעודי לאחסון כבודה בנסיעה. עוד על נושא הכבודה ברכבות קראו בהמשך המדריך.

 

אחרי שהסכמתם על שעה שנוחה לכם, יונפק לכם כרטיס נסיעה הכולל את כל המידע הרלוונטי.

כרטיס רכבות יפן

המידע על הכרטיס כולל את: שמות תחנת המוצא והיעד באנגלית וביפנית; תאריך, שעת יציאה ושעת הגעה; שם ומס׳ הרכבת; מס׳ קרון, שורה ומס׳ מושב מוזמן; האם ניתן לעשן בקרון או לא.

 

אם קניתם את כרטיס הרכבות שלכם מהאתר הרשמי החדש של JR (יקר בכ-10% מהמחיר אצל המשווקים) תוכלו לשריין מראש מושבים לנסיעות שלכם דרך מערכת הזמנות אינטרנטית ואפילו לבחור את מקום מושבכם בתוך הקרון - אופציה מאוד נוחה, למי שמעדיף. שימו לב כי אף אם הזמנתם כרטיסים דרך האינטרנט, עדיין תצטרכו להיכנס לאחד ממשרדי השירות שבתחנות כדי לאסוף אותם, או לחילופין להשתמש במכונות הנפקת הכרטיסים שליד השערים כדי להדפיס אותם בעצמכם.

כמה זמן מראש כדאי להזמין כרטיסים?

אם אתם מבקרים ביפן בתקופה תיירותית עמוסה במיוחד - כמו חגי סוף ותחילת השנה, תקופת פריחת הדובדבן באפריל, השבוע המוזהב בתחילת מאי או חגיגות ה״אובון״ (Obon) בקיץ - נמליץ לכם להזמין את הכרטיסים מוקדם ככל שתוכלו. דרך נוחה אחת לעשות את זה היא להגיע במעמד הפעלת כרטיס ה-JR יחד עם רשימה שכוללת את כל נסיעות השינקנסן בטיול שלכם ובה תאריכים ושעות ספציפיות, ולבקש מהפקיד/ה הנחמד/ה להזמין את כולן בבת-אחת. שריון והדפסת המקומות מראש יאפשרו לכם לטייל בראש שקט ובידיעה שמקומותיכם מובטחים על כל הרכבות החשובות, בתקופה שגם ככה מאפשרת פחות ״גמישות תיירותית״ בשל העומסים בתחבורה הציבורית. הזמנה מרוכזת תחסוך מכם גם את הצורך להיכנס למשרדי הכרטיסים ולעמוד בתור כמה פעמים במהלך הטיול.

 

אם אתם מגיעים בתקופה קצת יותר רגועה, לעומת זה, אפשרי בהחלט לקפוץ למשרדי ה-JR ולשריין את הכרטיסים קרוב יותר למועד הנסיעה - יום לפני, או אפילו באותו יום. כך תוכלו לשמור על גמישות רבה יותר בטיול, ולתכנן את הלו״ז שלכם ״תוך כדי תנועה״. אם אתם רוצים לשריין מקומות לנסיעה ספציפית באותו היום, קחו לעצמכם מרווח בטיחות של 20-30 דקות למקרה שיהיו תורים ארוכים במשרדי הכרטיסים. כמו שאמרנו, בתקופות ״רגועות״ לא צריכה להיות בעיה אפילו לעלות לרכבות בלי להזמין כרטיסים כלל, ולשבת בקרונות המושבים הלא מסומנים.

 

בכל מקרה, שימו לב כי הזמנת כרטיסים - בין אם במשרדים שבתחנות ובין אם דרך האינטרנט עבור מי שיכול - אפשרית החל מחודש לפני הנסיעה ועד דקות אחדות לפני שהרכבת יוצאת מהרציף. אם אתם מבינים שלא תוכלו לעלות על רכבת שאליה כבר הזמנתם מקומות, גלו אחריות ובטלו את הכרטיסים באחד ממשרדי הכרטיסים, כדי שאנשים אחרים יוכלו להנות מהם.

כניסה לתחנה ונסיעה בשינקנסן

נסיעה בשינקנסן ברובה איננה שונה מנסיעה בכל רכבת אחרת. העבירו בשערי הכניסה את כרטיס הנסיעה שהדפיסו לכם ואספו אותו בצד השני. חשוב לא לאבד את הכרטיסים עד הגעתכם ליעד, שכן כרטיסנים עשויים לבקש לראות אותם כדי לבדוק שאתם אכן יושבים במקומות שהוקצו לכם. במידה שלא הזמנתם כרטיסים מראש, פשוט עברו דרך המעבר הרגלי בשערי הכניסה תוך שאתם מציגים לעובדי התחנה שיושבים ב״בוטקה״ את כרטיס ה-JR שלכם.

?כמה זמן מראש
כניסה לתחנה
תחנת רכבת יפן

הערה: בחלק מהתחנות ייתכן שתצטרכו לעבור שני שערים - אחד לאזור הרציפים הכללי, והשני לאזור רציפי השינקנסן המתוחמים. אתרו על הלוחות הדיגיטליים שבכניסה את יעד הנסיעה, שם הרכבת ושעת יציאתה. על הלוחות תמצאו גם את מספר הרציף ממנו יוצאת הרכבת, ואת מספרי הקרונות בהם נמצאים המושבים הלא-מסומנים, שלא דורשים הזמנה מראש (Non-Reserved).

תחנת רכבת ביפן

היעזרו בשלטים שבתחנה כדי להגיע לרציף ממנו תצא הרכבת שלכם.

תחנת רכבת ביפן

על רצפת הרציף תראו סימונים שמציינים את מספרי הקרונות הצפויים לעצור בכל נקודה לאורכו. נהגי הקטר היפנים מאוד מיומנים, ויודעים לעצור את הרכבת בדיוק מירבי לפי הסימונים הללו. בדקו שוב על הכרטיס שלכם באיזה קרון אתם יושבים, ותפסו את מקומכם בתור העליה לרכבת. מומלץ להקדים ולעמוד בתור, במיוחד אם לא הזמנתם כרטיסים מראש ואתם צריכים לתפוס מקומות בקרונות עם מושבים לא מסומנים.

שינקנסן יפן

credit: Mister0124, Wikimedia Commons, CC-BY-SA 4.0

כשהרכבת תגיע תראו כי כל הקרונות נושאים את המספרים שלהם בצורה בולטת לעין. תצוגה דיגיטלית על גבי הקרון תציג את שם הקו ואת כיוון הנסיעה, וכן תציין אם הקרון מכיל כסאות מסומנים בלבד או כסאות ״חופשיים״.

שינקנסן יפן

credit: 切干大根, Wikimedia Commons, CC-BY-SA 4.0

קפצו פנימה אל הקרון שלכם ותפסו את מקומותיכם בשורות ובכסאות המתאימים, כפי שהם מצוינים על כרטיסי הנסיעה.

שינקנסן יפן

credit: Haruka Iwao, Wikimedia Commons, CC-BY-SA 2.0

?ומה עם הכבודה

מה עושים עם הכבודה?

ה״חוק״ מגדיר כי כל נוסע רשאי להעלות איתו עד שתי מזוודות במשקל של 30 ק״ג כל אחת, ובמימדים שלא עולים על 250  ס״מ - כשמחברים את האורך, הרוחב והגובה של כל מזוודה. מדובר במגבלת מימדים שצפויה להתאים לכל מזוודה שתגיעו איתה, למעט מקרים קיצוניים במיוחד.

 

מזוודות טרולי או מזוודות בינוניות, תיקים ושקיות תוכלו לאחסן בלי בעיה במדפים שמעל המושבים. רכבות השינקנסן בד״כ מרווחות למדי גם באזור הרגליים, ככה שאם באמת תצטרכו תוכלו אפילו לשים מזוודות קטנות או תיקים צמוד אליכם למשך הנסיעה.

שינקנסן ביפן

בנוסף, חלקו האחורי של כל קרון כולל אזור יעודי לאחסון כמה מזוודות גדולות, אלא שבהתאם להנחיות הרכבת הוא מיועד רק לאנשים שהזמינו מראש כרטיסי ישיבה לשורה האחרונה. כפי שהזכרנו מעלה, אם החלטתם לשריין כרטיסי נסיעה מראש אנחנו ממליצים לציין לפני הפקידים שאתם עולים עם כבודה ולכן מבקשים לשבת בחלקו האחורי של הקרון, צמוד לשטח האחסון.

שינקנסן יפן

credit: Indiana jo, Wikimedia Commons, CC-BY-SA 4.0

בתוך השינקנסן

שימו לב: הנחיה חדשה שיצאה לא מזמן (מאי 2020) קובעת כי עבור שלושה קווי שינקנסן פופולריים ועמוסים במיוחד - Tokaido, Sanyo ו-Kyushu - גודל ״חריג״ של מזוודה הוא כזה שעובר סך של 160 ס״מ בחיבור שלושת ממדיו (אורך + רוחב + גובה) - פחות או יותר גודל סטנדרטי של מזוודה גדולה. אנשים שמתכננים לנסוע בקווים אלו עם מזוודות בממדים גדולים יותר חייבים לשריין מראש כרטיסי נסיעה עבור השורות האחרונות בקרונות, כדי שיוכלו לאחסן את הכבודה בחלל שמאחוריהם בצורה שלא תפריע לנוסעים אחרים. אנשים שלא ישריינו מראש מקומות אלו ויעלו לרכבת עם מזוודות גדולות מהרף העליון הזה, עשויים להתבקש להפקיד את המזוודות שלהם בחלל ייעודי אחר ברכבת ולשלם קנס על סך 1000¥ עבור כל מזוודה.

 

ומה בתוך השינקנסן?

הנסיעה במערכת הרכבות ביפן היא חוויה מדהימה, כשרכבת השינקנסן היא ללא ספק הדובדבן שבקצפת. עובדי חברת הרכבות דואגים שהנסיעה תעבור עליכם בנוחות המרבית: כל הרכבות מצוידות במערכת כריזה בכמה שפות (כולל כמובן באנגלית), בכמה תאי שירותים מרווחים וברכבות מסוימות גם בתאי עישון. ויי-פיי חופשי זמין ברוב הרכבות, ועגלת חטיפים, אוכל ושתיה תעבור בקרונות כמה פעמים לאורך הנסיעה, ממנה תוכלו לקנות בנטו או משהו קטן אחר לאכול.

כדי להבטיח חוויה נעימה לכם ולשאר חבריכם לנסיעה, חשוב להקפיד על כללי אתיקה בסיסיים - לא משהו תלוש מן ההיגיון: לשמור על השקט ולהימנע משיחות רועשות, להימנע מצלצולי טלפון ומשיחות בו, לא לחסום את המעבר בציוד ובמזוודות, ולשמור על סביבתכם נקיה ומסודרת - כפי שקיבלתם אותה.

זהו, כל מה שנותר לכם כעת לעשות הוא להביט מהחלון ולראות את יפן היפהפיה נפרשת מולכם, כשאתם חוצים אותה במהירות של 320 קמ״ש לעבר היעד הבא שלכם.

Anchor 1
bottom of page