top of page
גיאוגרפיה ביפן

הגיאוגרפיה של יפן

126 מליון איש, 47 מחוזות ב-5 איים מרכזיים: הוקאידו, הונשו, קיושו, שיקוקו ואוקינאווה. זוהי יפן - מדינת איים ארוכה וצרה במערב האוקיינוס השקט. מה מאפיין כל אחד מאיי יפן, מה חייבים לדעת עליהם, ומה אסור לפספס בטיול הקרוב?

מידע למטייל > הגיאוגרפיה של יפן

show

יפן היא מדינת איים ארוכה וצרה במערב האוקיינוס השקט. רוב רובה הררית ויותר ממחציתה מיוערת, כך שלאורך ההיסטוריה נאלצה אוכלוסייתה להצטופף ולבנות את עריה בעמקים ובמישורי החוף. יפן איננה מהארצות הגדולות בעולם במונחים של שטח, אבל העובדה שהיא נמתחת על פני אורך גדול כל כך, כ-3,000 ק"מ, פירושה שאייה עוברים דרך כמה וכמה אזורי אקלים שמשפיעים מאוד על סוגי הנופים, על מזג האוויר, על אופי האנשים ועל אורחות חייהם. 

אוכלוסיית יפן מונה כ-126 מליון תושבים שחיים ב-47 מחוזות על חמישה איים מרכזיים. מצפון - ים אוחוצק (Okhotsk) מפריד בין יפן ובין המזרח-הרחוק הרוסי; במערב - ים יפן מפריד בינה ובין חצי האי קוריאה; בדרום - ים סין המזרחי מפריד בין איי אוקינאווה ובין סין וטיוואן; וממזרח - האוקיינוס השקט. 

כל אי ואי ביפן צופן בחובו סודות משלו. בטיול מותאם אישית - בהתאם למשך ביקורכם והעדפותיכם - נשלב את המיטב שבכל אי בו תבקרו, כדי שתקבלו תמונה רחבה ומעניינת ככל האפשר על הגיאוגרפיה המשתנה של יפן. במדריך למטייל ביפן תמצאו מידע שימושי רב על היבטים שונים של הארץ הנפלאה הזו.

מה בתוכנית?

טבעת האש

יפן ממוקמת בחלקה המערבי של ״טבעת האש״ - רצועה שנמתחת סביב האוקיינוס השקט ועוברת גם בחלקן המערבי של אמריקה הדרומית והצפונית, דרום-מזרח אסיה וניו-זילנד - המועדת לפעילות טקטונית רבה שמתבטאת ברעידות אדמה תכופות ובהתפרצויות געשיות רבות. בהשפעתה, מתרחשות ביפן בכל שנה כ-1500 רעידות אדמה בממוצע (רובן המוחלט אינן מורגשות) ויש בה הרי געש רבים, מתוכם 111 עדיין פעילים - כ-10% מכלל הרי הגעש הפעילים בעולם כולו. 

טבעת האש

יפן כחלק מטבעת האש

הסיפור המיתולוגי

היותה של יפן מדינת איים איננה פרט שולי, והחיבור של העם היפני עם האוקינוס טבוע עמוק בד.נ.א שלו, עובדה שניכרת כבר בסיפורים המיתולוגיים הראשונים שמתארים את קורות בריאתה של הארץ על ידי האלים איזאנאגי (Izanagi) ואיזאנאמי (Izanami):

 

"האלים הקדומים פקדו על איזאנאגי ואיזאנאמי לצור את האדמה ולייצבה, והעניקו להם את החנית השמימית המשובצת באבני חן. בעומדם על גשר השמים הצף התבוננו השניים למטה, ותהו אם יש שם ארץ. הם תחבו את החנית השמימית אל הים, והקציפו אותו עוד ועוד עד שהקצף נקרש. לבסוף, כאשר שלפו את החנית מן המים, נטפו ממנה טיפות, נערמו זו על זו ויצרו את האי הנקרש מעצמו..."

(מתוך: ״המיתולוגיה היפנית״ מאת יעקב רז)

 

כך, על פי האגדה, נוצרו איי יפן: מתוך הים, אל תוך הים. מה שלא מתואר בסיפור המיתולוגי הוא שבארכיפלג שנכלל תחת השם "יפן" יש קרוב ל-7000 איים! יחד עם זה, רק כמה מאות מהם מיושבים, בהם חמשת "איי הבית" של יפן. המשיכו לקרוא כדי ללמוד עוד על הגיאוגרפיה של יפן, על אייה המרכזיים ומה הם המאפייניים היחודיים לכל אחד מהם.

הסיפור המיתולוגי
הוקאידו

האי הוקאידו, שהוא השני בגודלו, מהווה את הקצה הצפוני של יפן והוא מרוחק רק 43 ק"מ מאיי סחאלין שבשליטת רוסיה. קרבתו לרוסיה ודאי אומרת לכם משהו על סוג האקלים שמאפיין את האי: החורפים מגיעים מוקדם והם קפואים ומושלגים, עם טמפרטורות שיורדות הרבה אל מתחת לאפס; הקיצים - נעימים וקרירים, מקום מפלט מצוין ליפנים ולתיירים שמבקשים לברוח מהחום ומהלחות שבפנים הארץ, כמו גם מתקופת הגשמים. הוקאידו הוא הכי פחות מפותח מבין איי יפן הגדולים, והטבע שבו נותר ברובו פראי ולא מרוסן. ששת הפארקים הלאומיים הגדולים שבאי מושכים בכל שנה המוני חובבי בעלי-חיים, וביקור באחד או בכמה מהם מומלץ מאוד עבור מי שהתמזל מזלו להגיע לאי בעונה המתאימה (בד"כ בקיץ).

1. הוקאידו - Hokkaido - 北海道

שלג באי הוקאידו

מבחינה ביורוקרטית, האי כולו נתון תחת ניהולו של מחוז מדיני אחד, שבירתו היא העיר סאפורו (Sapporo, 札幌), שהיא גם הגדולה שבערי הוקאידו. בהוקאידו הגדולה חיים כיום כ-5 מליון תושבים, מתוכם 2 מליון בסאפורו לבדה שנחשבת לעיר קוסמופוליטית ומודרנית בעלת היסטוריה מרתקת. עיר הנמל האקודאטה (Hakodate, 函館), מדרום לסאפורו, הייתה אחת מנקודות המפגש הראשונות בין יפן ובין הציוויליזציה המערבית. מתיישביו הקדומים המקוריים של האי הוקאידו היו בני האיינו (Ainu, アィヌ), קבוצה אתנית שאיכלסה גם את האיים הקיריליים ואת איי סחאלין. לבני האיינו מסורות מקומיות מיוחדות ושפה משלהם. הם עדיין חיים בהוקאידו אך נעלמים לאיטם.

האי הונשו נמצא מדרום להוקאידו ונפרד ממנו על ידי מיצרי צוגארו (Tsugaru). הוא הגדול שבאיי יפן, וגם המרכזי והחשוב שביניהם. רבים מייחסים להונשו את ערש התרבות היפנית, וערים חשובות כמו טוקיו, קיוטו, אוסקה ונארה, שהיו מרכזי הכוח הפוליטיים והדתיים במהלך ההיסטוריה היפנית, נמצאות כולן בתחומו. למעשה, שלושה רבעים מכל עריה הגדולות והמפותחות של יפן מצופפות יחד באי, בית ליותר מ-100 מליון תושבים שמתרכזים ברובם בשני חבלי ארץ: מישור קאנטו (Kanto, 関東) וחבל קנסאי (Kansai, 関西). באופן טבעי, רוב התעשייה היפנית מתרכזת סמוך לאזורים אלו, על ציר הערים טוקיו-יוקוהאמה במזרח ואוסאקה-קובה במרכז.

הונשו

2. הונשו - Honshu - 本州

הר פוג׳י על רקע טוקיו

במונחי שטח, הונשו הוא האי השביעי בגודלו בעולם, גדול רק במעט מהאי המרכזי של בריטניה. הונשו הוא בית להרי געש רבים, ביניהם גם ההר המפורסם והגבוה ביותר ביפן, הר פוג'י (Fuji, 富士山) שמתנשא לגובה של 3,776 מטרים. בהונשו גם נמצא האגם הגדול והקדום ביותר ביפן, אגם ביווה (Biwa, 琵琶湖). האקלים באי מגוון ביותר והוא משתנה בהתאם למיקום הגיאוגרפי: אזור מערב טוהוקו (Tohoku, 東北) והמחוזות לחופו של ים יפן מצפון-מערב קרירים יותר משאר חלקי הונשו, והם ידועים בשלג הרב והעמוק שמכסה אותם בחודשי החורף. לעומתם, המחוזות שקרובים למזרח ולמרכז האי, כמו טוקיו ואוסקה, נהנים מאקלים סוב-טרופי שהוא מטבעו מתון ומאוזן יותר.

 

אחד המחוזות השוכנים לחופו המזרחי של הונשו ושהתפרסם בנסיבות טראגיות הוא מחוז פוקושימה (Fukushima, 福島), בו התרחש "האסון המשולש" כתוצאה מרעידת האדמה הגדולה שפקדה את מזרח יפן בשנת 2011. מפורסמת אפילו יותר, גם כן בהקשר טראגי, היא העיר הירושימה (Hiroshima, 広島) שנמצאת בחלקו המערבי ביותר של האי.

קיושו

קיושו הוא השלישי בגודלו בין איי יפן וחיים בו כ-13 מליון תושבים. כמו שאר יפן, האי קיושו גם כן הררי ביותר ובמרכזו מתנשא הר הגעש הפעיל ביותר בארץ – הר אסו (Aso), שמתנשא לגובה של 1591 מטרים ושהתפרץ לאחרונה בשנת 2016. קיימות בקיושו עדויות רבות נוספות לפעילות הטקטונית הרוחשת וגועשת מתחת לפני השטח, ומתבטאת במספר רב של מעיינות חמים טבעיים – אונסנים (onsen, 温泉). תוכלו למצוא אונסנים בכל אחד מאיי הבית של יפן, אבל רבים מהם מרוכזים ברחבי האי קיושו. העיר בפו (Beppu, 別府) שבצפון-מזרח האי מנצלת טוב-טוב את גישתה למים הרותחים והמרפאים בהיותה עיר אונסנים של ממש, בה פועלים יותר מ-3,000 בתי רחצה שונים.

3. קיושו - Kyushu - 九州

מעיינות חמים באי קיושו

credit: Suicasmo, Wikimedia Commons, CC-BY-SA 4.0

בירת קיושו היא העיר פוקואוקה (Fukuoka, 福岡), שהיא גם העיר הצפונית ביותר באי וזו שמהווה את נקודת החיבור שלו עם הונשו. מלבד קרבתה להונשו, פוקואוקה קרובה מאוד גם לקוריאה הדרומית. בין פוקואוקה לבוסאן (Busan) שבקוריאה מפרידים מיצרי קוריאה, שהם גם נקודת החיבור שבין ים-סין המזרחי, הים הצהוב וים יפן. מבחינה היסטורית יש בכך חשיבות עצומה, שכן דרך קוריאה הגיעו לקיושו - ומשם לשאר יפן – סחורות, טכנולוגיות ורעיונות, רבים מהם מקורם בסין ואפילו בהודו.

 

אפיזודה מפורסמת נוספת בהקשר זה כוללת את ניסיון הכיבוש הכושל של יפן בידי האימפריה המונגולית, אשר שלחה ספינות מבסיסיה בקוריאה להתדפק על שערי פוקואוקה העתיקה (אז נקראה האקאטה, Hakata). מבצע הכיבוש נכשל פעמיים בזכות "רוח האלים" - הקאמיקאזה (Kamikaze) – סופת טייפון שעל פי האמונה נשלחה בידי האלים עצמם כדי להגן על הממלכה היפנית מפני המונגולים.

שיקוקו

שיקוקו נמצא מדרום להונשו וצפונית-מזרחית לקיושו, והוא האי הרביעי בגודלו ביפן. חיים בו כ-4 מליון תושבים שמתרכזים ברובם בצפון האי, המפותח יחסית. ים סטו הפנימי (Seto Naikai) שוכן מצפון לאי והוא מפריד בינו ובין הונשו. הוא מהווה ערוץ תחבורה ושינוע חשוב בין הונשו, קיושו ושיקוקו. מדרום לאי נפרש האוקינוס השקט. האי שיקוקו קטן רק במעט ממדינת ישראל, אך שטחיו החקלאיים מנוצלים היטב. אדמות הסחף שבמזרח משמשות לגידולי אורז, חיטה ושעורה, והצפון עשיר בפירות מגוונים כמו הדרים, אפרסמונים, שזיפים וענבים. הדרום ההררי, כאמור, מפותח פחות והוא בית לעיר מרכזית אחת - קוצ׳י (Kochi). זה היחיד מאיי יפן הגדולים שאין בו אפילו הר געש פעיל אחד, אם כי יש עדויות לפעילות געשית בעבר הרחוק, וגם כאן ניתן למצוא נביעות אונסנים רבות.

4. שיקוקו- Shikoku - 四国

פסטיבל באי שיקוקו

credit: Taiwankengo, Wikimedia Commons, CC-BY-SA 4.0

ריחוקה היחסי של שיקוקו מה״יבשת״ איפשרו לה לשמור טוב יותר ולזמן ארוך יותר על מאפיינים ומסורות יפניים עתיקים, שבאים לידי ביטוי בטכניקות חקלאיות מסורתיות או שיטות מלאכה ובניה. שיקוקו הוא יעד עליה לרגל בעבור מאמינים בודהיסטיים רבים, שמגיעים אליו כדי לצעוד במסלול הליכה ארוך המקיף את האי ועובר דרך 88 מקדשים שונים. אירוע מרכזי נוסף בשיקוקו שמושך מבקרים רבים בכל שנה הוא פסטיבל הריקודים המפורסם אווה-אודורי (Awa Odori), שמתקיים בעיר טוקושימה (Tokushima), ושבהשראתו נחוג פסטיבל עצום בטוקיו הנושא את אותו שם. 

הדרומי והקטן ביותר מבין איי הבית של יפן הוא האי אוקינאווה, שהוא גם הדליל ביותר באוכלוסיה - רק כמליון ומאתיים אלף איש. מבחינה היסטורית, ריחוקו הרב של אוקינאווה משאר איי יפן וקרבתו לטיוואן ולסין הובילו להתפתחותן של שפה, תרבות ומסורות ייחודיות לאי. האוכלוסיה המקומית התארגנה במבנה של ממלכה שנקראה ממלכת ריוקיו (Ryukyu, 琉球), והיא התקיימה בזכות עצמה במשך שנים רבות תוך שהיא מנצלת את מיקומה האסטרטגי למסחר ולהחלפת ידע עם המתיישבים היפנים והסינים הקדומים. מלבד האי המרכזי אוקינאווה, כללה ממלכת ריוקיו גם מספר רב של איים קטנים יותר, מדרום ומצפון לאי המרכזי. ברבות הימים השתלטה יפן על איי ריוקיו וסיפחה אותם לשטחה.

אוקינאווה

5. אוקינאווה- Okinawa - 沖縄

show
האי אוקינאווה

כיום, השליטה המנהלית על איים אלו מחולקת בין קיושו, תחתיה נכללים האיים הצפוניים יותר, ובין מחוז אוקינאווה שמפקח על האי המרכזי אוקינאווה (Okinawa Honto, 沖縄本島) ועל שרשרת איי ריוקיו הדרומיים לו. באיי אוקינאווה שורר אקלים סוב-טרופי בצפון ואקלים טרופי בדרום, וחלקים רבים מהם לא מיושבים ולא מפותחים כלל - מה שמאפשר לטבע לשגשג בו בחופשיות. איים אלו, על מפליהם, יערות העד והמנגרובים שבהם, מהווים בית למאות מיני ציפורים נדירות, נחשים, צפרדעים ולטאות. צלילה באוקינאווה היא פעילות מומלצת ביותר, וסביר שתיתקלו במינים מיוחדים של דגים, צבי ים, מנטות ואפילו לוויתנים. האי המסתורי יונאגוני (Yonaguni, 与那国) הוא האי המיושב המערבי ביותר ביפן, שנמצא רק כ-100 ק״מ מטיוואן.

המשיכו לקרוא עוד במדריך המקיף שכתבנו על תכנון טיול ליפן.

bottom of page